31 Ekim 2010 Pazar

Güney Kore

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti (Korece: 대한민국 Daehan Minguk;Hanja: 大韓民國; kısaca: 한국, 韓國 Hanguk),Asya'nın doğusund Kore Yarımadası'nın 38° enleminin güneyinde kalan bir devlet. Kuzeyinde Kore demokretik halk cumhuriyeri, batısında Sarıdeniz, doğusunda Doğu Deniz güneyinde Doğu çin denizi bulunur.

Güney Kore'nin Geçmişi: Kore’nin tarihi, Dangun tarafından efsanevi Gojoseon’un MÖ 2333’te kurulmasıyla başlar. MÖ 2.yüzyılda Çin yazı sistemini benimsemesi ve 4. yüzyılda Budizm’in ülkeye gelmesi Üç Kore Krallığı’nın (Goguryeo, Baekje, Silla)üstünde büyük etkileri olmuştur.

Üç krallığın Silla çatısı altında birleşmesi ile 19. yüzyıla kadar Kore tek bir yönetim tarafından idare edildi ve politik ve kültürel bağımsızlığını sürdürdü. Joseon Hanedanlığı’nın ikinci bölümüne rağmen Kore’nin izolasyon politikası ona ‘Münzevi Krallık’ adını kazandırdı. 19. yüzyıla kadar süren Avrupa’nın ve Japonya’nın koloni haline getirme hedefi 1910’da Japonya’nın Kore’yi işgal etmesiyle gerçekleşti. Japonlar II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Kore’de kaldılar. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Kore Yarımadasının güneyinde Kore Cumhuriyeti kuruldu. Adanın kuzeyinde ise Komünist rejim hâkimdi. 1950 ve 1953 yıllarındaki Kore Savaşlarında Birleşik Devletler ve Birleşmiş Milletler birlikleri Güney Kore’yi Çin ve Sovyet Birliği tarafından desteklenen Kuzey Kore’nin saldırılarından korumaya çalıştılar. 1953’te ateşkes imzalandı ve adanın ikiye ayrılması kararlaştırıldı. Bu dönemden sonra ekonomik gelişmeler sayesinde Güney Kore’nin kişi başına düşen GSYİH’si Kuzey Kore’ninkinden 14 kat daha fazla oldu.





0 yorum:

Yorum Gönder

WRİTE A COMMENT ! :) SÖYLE ! :)✿✿✿